понеділок, 22 січня 2024 р.

"Соборність в душах, єдність у серцях"

 



Щороку 22 січня  у день проголошення Акта Злуки Української  Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) Україна відзначає День Соборності.

Акт Злуки , проголошений  105 років тому - 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, став епохальною історичною подією, коли українські землі  об'єдналися  в одній державі. Це стало основопожною віхою  українського державотворення, увінчало соборницькі прагнення українців обох частин України -  Наддніпрянщини та Наддністрянщини - щонайменше  з середини Х!Х століття.

Соборність означає , по - перше. об'єднання  в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По друге - духовну консолідацію всіх громадян держави, згуртованість, незалежно від національності. Нарешті, соборність невіддільна від суверенітету й реальної незалежності народу - фундаменту побудови демократичної держави, є запорукою виживання й існування нації.

Саме цій події і була присвячена подорож  в історію  "Соборність в душах, єдність у серцях" організована Покровською сільською бібліотекою для учнів 5 - 9 класів.


 






Немає коментарів:

Дописати коментар