пʼятниця, 21 жовтня 2022 р.

Цікаві факти про Пилипа Орлика

 


 Минає 350 років від дня народження державного діяча - Пилипа Орлика. Пилип Орлик , це постать , одна з найвидатніших не тільки в історії України, його феномен був наділений багатьма талантами. Пилип Орлик  - український, політичний, державний і військовий діяч, Генеральний писар, поет, публіцист - народився 21 жовтня 1672 року на території нинішньої Білорусі в сім'ї родовитої литовської шляхти чеського походження - Орликів. Навчався в Києво - Могилянській академії Навчався відмінно, проявив поетичний талант та талант ораторства, цікавився філософією й літературою., добре володів українською, польською, церковнослов'янською болгарською, італійською та іншими мовами. Пилип Орлик був одружений на Ганні Герцик. У шлюбі народилося 3 - сини і 5 - доньок. Дружина підтримувала ідеї чоловіка, допомагала чим могла.Вони завжди були поруч. хоча були вимушені емігрувати. Пилип Орлик був одним із соратників гетьмана Івана Мазепи.



Пилип Орлик був автором першої Конституції України, відомої як "Конституція Пилипа Орлика", яка є документом великої значущості в історії українського державотворення, перша українська та одна з перших європейських конституцій.



Для читачів Покровської сільської бібліотеки був представлений іс оричний хроноскоп "Цікаві факти про Пилипа Орлика", де можна більш детально ознайомитися з цікавими фактами про життя і діяльність Пилипа Орлика.

Немає коментарів:

Дописати коментар